Ugnsbakad sik med rotfruktspytt och ansjoviscreme

2

Du behöver

  • 1 st stor sik, eller 2 sikar i portionsstorlek, fjällade
  • 1 dl rågmjöl
  • 3 msk salt
  • rasp av 0.5 citron
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 20 g smör
  • 500 g rotfruktspytt (finns att köpa)
  • salt och peppar
  • 1 dl kesella
  • 5 st ansjovisfiléer
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl finklippt dill och gräslök

Gör så här

  1. Skölj siken och torka torr. Blanda rågmjöl med salt, vänd fisken i mjölet och klappa in citronraspet, lägg i ugnsfast form. Skär två skivor av den raspade citronen, skåra fisken i ryggen och stick in citronskivorna.
  2. Smält smöret och ringla över. Stek fisken i 200° ugn i 15 minuter, ringla lite smör över då och då under tillagningen.
  3. Hetta upp en teflonpanna med olja och smör. När smöret har tystnat läggs rotfruktspytten ned. Stek pytten mjuk ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
  4. Rör samman kesella med finhackad ansjovis, citronsaft och örter. Smaka av med ansjovisspad. Servera fisken med rotfrukterna och en klick ansjoviscreme.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept