Timjanstekt marulk och potatispuré med rostad vitlök

Malin Söderström

Timjanstekt marulk och potatispuré med rostad vitlök

28 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 marulkskotletter (à 150 g)
  • 1 tsk timjan, grovhackad
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 1 msk olivolja
  • 10 g smör

Rödvinssås:

  • 1 morot (liten)
  • 0,5 gul lök
  • 50 g palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 4 dl svampbuljong
  • 9 dl rött vin
  • rosmarin
  • timjan
  • salt
  • peppar

Potatispuré:

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 dl gräddmjölk
  • 5 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar (efter smak)
  • 8 kokta svartrötter
  • 12 blancherade haricots verts
  • 4 skivor serranoskinka

Gör så här

  1. Börja med såsen som kan stå och puttra nedan potatispurén, grönsakerna och fisken tillreds. Skölj, skala och skär alla grönsaker till såsen i 2 cm stora bitar. Hetta upp lite olja och lite smör i en tjockbottnad kastrull. "Rosta grönsakerna. Rör ner tomatpurén och låt även den "rosta" lite. Strö över socker. Slå i en skvätt vin låt det koka in, slå på en skvätt till och låt koka in. Slå på buljongen och resten av vinet. Tillsätt vitpeppar och lagerblad och låt det koka in. Lägg till sist i rosmarin och timjan och låt smakerna dra ur. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner en klick smör precis innan servering.
  2. Gör purén.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugnen. Skala den rostade vitlöken och mixa med hälften av gräddmjölken.
  4. Skala potatisen, koka den i lättsaltat vatten och pressa den.
  5. Vänd ner den mixade vitlöken och resten av gräddmjölken. Smaka av purén med salt och peppar. Sätt åter ugnen på 200 grader. Skär svartrötterna i 5 cm stora bitar. Lägg upp svartrötter tillsammans med haricots verts i fyra högar, linda in varje hög i en skiva skinka. Placera skinkknytena på plåt och ställ i ugn 5 minuter. Krydda marulken med salt, peppar och timjan. Hetta upp i olja och smör i en stekpanna och stek marulken på båda sidor. Servera marulken på varma tallrikar med purén, såsen och skinkknytena. Marulken är en god fisk som jag föredrar stekt så att det blir en "yta" på fisken.