Sotad strömming med rödbetor och dill

4

Du behöver

  • 600 g dragen strömming
  • 1 msk salt
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 0,5 tsk rosmarin, torkad
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 500 g kokt kall färskpotatis
  • 4 blötlagda träspett
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,5 msk skuren gräslök
  • 4 knippen färska kokta rödbetor
  • 1 msk smör
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl klippt dill
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skölj strömmingen och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Blanda samman salt och örter, stöt gärna i en mortel.
  3. Krydda strömmingarna i buk och runt om.
  4. Lägg i halster och tillaga över glöd eller i het gjutjärnspanna med ett tunt lager salt i botten.
  5. Trä upp potatisen på spetten och lägg dem att bli varma bredvid strömmingen.
  6. Fräs rödbetorna i smör, slå på balsamvinäger och låt vinägern puttra samman. Salta och peppra lätt över rödbetorna och strö i dillen precis innan rödbetorna serveras.
  7. Servera den nyhalstrade strömmingen med ett spett potatis, som ringlas med olja och strös med gräslök, och rödbetorna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept