Smörstekt majskyckling, salviaveloute, ostronskivling med stekt sidfläsk

4

Du behöver

  • 4 majskycklingbröst i portionsstorlek ca 150 g
  • 4-6 salviablad
  • 1 msk matolja att steka i
  • 20 g smör att steka i
  • 1 dl vittvin
  • 2,5 dl god kycklingbuljong
  • 30 g smör
  • 20 g vetemjöl
  • 0,5 dl grädde
  • Eventuellt några droppar citronsaft
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 300 g ostronskivling

Gör så här

  1. Lägg salviablad under innerfilén på kycklingen.
  2. Stek kycklingen i en panna med lite olja och smör, salta och peppra kycklingen.
  3. Bryn kycklingen i stekpannan och stek den färdig i 125 gradig ugn till en innertemperatur av 68 grader, låt kycklingen vila 10 minuter övertäckt innan den skivas.
  4. Koka upp vinet och buljongen.
  5. Smält smöret i en separat kastrull och rör ned mjölet (kan vara lite klurigt i en sån liten mängd) slå på lite av den kokande vätskan och rör ut, späd grädden och rör ut så att det inte bildas klumpar.
  6. Lägg ned 3 salviablad. Slå på resterande buljong och låt det puttra samman 5 minuter.
  7. Smaka av med salt, peppar och eventuellt citronsaft.
  8. Lyft upp dom kokta salviabladen och lägg åt sidan, dom behövs inte mer här.
  9. Tärna sidfläsket och bryn i torrpanna, riv ned svampen och låt den steka med tillsammans med fläsk och lök, lägg ned en klick smör och låt det fräsa klart. Salta och peppra försiktigt över svampen.
  10. Mixa gärna ned en klick smör i såsen med en stavmixer, riv eller strimla resterande salviablad (ej stjälkarna) och vänd ned.
  11. Servera kycklingen med salviasås och svamp, pasta eller rostad potatis passar bra.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept