Rödvinsbadad rådjursstek

8

Du behöver

  • 1,25 kg rådjursstek
  • salt och peppar
  • smör
  • 2 Flaskor rött vin
  • 2 st lagerblad
  • 1 kvist rosmarin (2 tsk torkad)
  • 0,5 msk grovkrossad svartpeppar
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st morot
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl kallt vatten
  • salt och ev peppar
  • 800 g shiitakesvamp
  • 2 st schalottenlökar
  • 30 g smör
  • 3 msk soya
  • peppar och ev salt
  • 0,5 msk fint strimlad persilja

Gör så här

  1. Skölj köttet och torka det torrt. Salta och peppra. Bryn runt om i smör i en gryta. Tillsätt rödvinet och låt det koka upp. Skumma av eventuellt skum som kommer upp till ytan. Lägg ned lagerblad, rosmarin och
  2. Svartpeppar.
  3. Skala och dela schalottenlök och morot i centimeterstora bitar. Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt. Tillsätt grönsakerna. Lägg lock på grytan och sänk värmen så att det endast puttrar sakta. Låt steken småputtra i cirka 1 timme och 15 minuter tills innertemperaturen är 65°C. Ta upp den och vira in i folie eller bakplåtspapper och låt köttet vila i 20 minuter innan det skärs upp.
  4. Reducera vinet tills cirka 6 dl återstår, red med maizena utblandat i kallt vatten. Sila såsen genom en tät sil. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
  5. Ansa svampen, skär bort det nedersta rotfästet. Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med svampen, slå på soyan och låt den puttra in. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Strö över persilja.
  6. Servera tunna skivor av s
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept