Pasta e Fagioli – Pasta och bönsoppa

4

Du behöver

  • 300 g kokta vita bönor, eller ca 150 g torkade små vita bönor
  • 1 msk olivolja + 1 msk att ringla i soppan
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 finhackade selleristjälkar (spar bladen)
  • 1 morot, tärnad
  • 1-2 pepperonchini (torkad småchili), smulad
  • 2 stora skållade, urkärnade och hackade tomater
  • 1 l hönsbuljong
  • 5 basilikablad
  • 100 g pasta, små ringar eller stjärnor
  • salt och peppar
  • baguette, 8 skivor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 sardellfiléer
  • parmesanost att toppa soppan med

Gör så här

  1. Om torkade bönor används, blötlägg bönorna i 12 timmar. Skölj och koka dem i ca 1 tim (se på förpackning), tills de har blivit mjuka.
  2. Värm upp olja i en panna och fräs lök och vitlök så att den blir genomskinlig. Rör ned selleri och morot och fräs ytterligare i några min. Tillsätt buljongen. Låt koka upp och koka 5 min.
  3. Mixa hälften av bönorna med ett par deciliter av buljongen och slå i soppan. Lägg sedan i pastan som får koka till den blir al dente, ca 8 min.
  4. Vänd ned resterande bönor och tomater. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vänd ned grovt hackade selleri- och basilikablad.
  6. Skiva brödet i 1 cm tjocka skivor. Rosta i ugn, 175 grader, tills de är lätt rostade. Tag ut ur ugnen och dela vitlöksklyftorna på längden och gnid in i brödet.
  7. Lägg en sardell på varje brödbit och servera till soppan. Smaksätt med lite extra salt.
  8. Toppa soppan med parmesanost och ringla lite olivolja över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept