Nötchili med avokado och sotad tortilla

4

Du behöver

  • 1 kg nötkött, grytbitar gärna av högrev
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk matolja
  • 1 blötlagd chipotlechili (rökt chili)
  • 2 msk chilipulver
  • 2 tsk spiskummin, stött i mortel
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk råsocker
  • 5 dl mörk köttbuljong
  • 5 dl tomatjuice
  • salt
  • 1 brk stora vita bönor
  • 2 avokado
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime, både saft och rasp
  • Salt och tabasco
  • 4 tortillabröd
  • 1 dl parmesanost, hyvlad
  • 4 portioner nykokt spaghetti

Gör så här

  1. Gör så här/tillvägagångssätt:
  2. Skär nötköttet i grytbitar.
  3. Grovhacka lök och vitlök.
  4. Bryn köttet i oljan i en gryta, lägg i löken och låt den bli mjuk innan kryddor, tomatpuré och socker strös ned. Låt kryddorna fräsa med fem minuter innan vätskan slås på.
  5. Låt puttra under lock tills köttet blir mört, krydda med salt och smaka av.
  6. Spola bönorna i kallt vatten och vänd ned i chilin. Börjar chilin att koka torrt så späd med vätska eller om den är för blöt så lyft av locket och låt chilin koka så att vätska avdunstar.
  7. Den här chilin går att utveckla åt många olika håll med kryddningen. Prova gärna att röra ned riktigt mörk choklad när chilin är klar för smakbrytning.
  8. Dela avokadon och pilla loss kärnan, mosa avokadon i en bunke och rör ned yoghurten. Smaka av med vitlök, lime rasp- och saft, salt och tabasco.
  9. Servera med avokadoyoghurt och sotad tortilla.
  10. Vänd tortillan i en het och torr stekpanna och servera till chilin.
  11. Extra stekt svamp är alltid gott och ser trevligt ut att toppa den hela med. Även några syltade svampar är gott att servera till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept