Nigri sushi

4

Du behöver

  • Sushiris (Su-meshi)
  • 8 dl Ris till sushi
  • 8 dl vatten
  • Ris smaksättning (Sushi-su)
  • 1 dl Risvinäger till sushi
  • 1 dl socker
  • 2 tsk salt
  • ca 200 g lax och tonfisk av högsta kvalitet, fryst
  • wasabi
  • soya
  • Gari (inlagd ingefära)

Gör så här

  1. Fråga efter ris till sushi när du handlar i asiatiska butiker, så får du rätt - det kan vara bl.a kaliforniskt ris.
  2. Vänd ned sushi-su när riset är ljummet. Riset ska vara runt 37 grader när du börjar göra sushin - alltså lika varmt som din hand.
  3. Då går det lättast att forma det.
  4. Skölj riset under rinnande kallt vatten, lägg det i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Minska värmen och låt riset sjuda på svag värme under lock tills det absorberat det mesta av vätskan.
  5. Ställ kastrullen på en träplatta, inpackad i handdukar och låt riset stå och dra ca 1 timme. Häll upp riset i en skål. Blanda vinägern med salt och socker och rör med en träslev tills det har lösts upp.
  6. Tag en skiva lax eller tonfisk I handen ( välrengjorda) och stryk på lite wasabi, toppa därefter med en sked sushiris och forma riset till en kudde med pålägget överst.
  7. Servera sushin nygjord upplagd på tallrik med gari och wasabi, med en liten skål vid sidan om med soya.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept