Lammlägg med tomater, smålök och rösti

4

Du behöver

  • 4 lammlägg
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 blekselleristjälk
  • 3 dl rött vin
  • 0,5 l lamm eller kalvbuljong
  • 1 brk tomater, helst körsbärstomater med krossade går också bra
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar färsk rosmarin och timjan
  • 0,5 msk hel svartpeppar
  • 1 msk honung
  • 5 tomater

Gör så här

  1. Hetta upp en stor stekgryta med olivoljan.
  2. Bryn lammläggen runt om.
  3. Skiva lök, morot och blekselleri, lägg ned grönsakerna med lammläggen och låt grönsakerna fräsa med ett tag innan vinet slås på. Låt vinet puttra in innan buljong och tomater tillsätts. Låt koka upp och skumma väl.
  4. Tillsätt kryddorna och sänk värmen. Låt lammläggen sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört och börjar lossna vid benet.
  5. Skålla och kärna ur tomaterna, skär i tomaterna i bitar. Lyft ur lammläggen och koka upp såsen och låt den koka samman tills ca 6 dl återstår.
  6. Lyft upp kanelstång, rosmarin- och timjankvistarna. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera lammläggen med rostad potatis eller risotto.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept