Kyckling i sötsur dillsås

4

Du behöver

  • 600 g kycklinglår (benfria)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit purjolök
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • 2 l vatten
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 dl grädde
  • 2 msk ättika
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl skuren dill

Tillbehör:

  • 2 morötter, skurna och kokta
  • 3 dl kokta sockerärtor

Gör så här

  1. Putsa kycklingen.
  2. Koka upp vatten med grönsakerna och kryddorna till en god buljong.
  3. Lägg ned kycklingen och låt den sakta koka i ca 20 min.
  4. Lyft upp kycklingen med en hålslev, sila och spara buljongen och täck köttet med plastfilm så att det inte torkar.
  5. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl.
  6. Mät upp 1 l av kokspadet, slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen. Späd på med resterande vätska och låt koka samman i 10 min. Smaka av såsen med salt och vitpeppar från kvarn. Koka upp ättika och socker och smaka av såsen med det. Blanda grädde och äggula, slå några dl av såsen över gräddblandningen och slå gräddblandningen ned i såsen. Nu får såsen inte koka, eftersom äggulor kan bli till äggröra. Vänd ned dillen i såsen.
  7. Vänd ned kycklingen och grönsakerna i såsen och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept