Inkokt lax med avokadoyoghurt och gurksallad

4

Du behöver

  • 500 g laxfilé

Inkokningslag:

  • 1,5 l vatten
  • 2 msk salt
  • 0,66 dl färskpressad citronsaft
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 1 blötlagd chipotlechili
  • 1 gul lök
  • 1 morot

Avokadoyoghurt:

  • 1 avokado
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt
  • salt
  • grön tabasco
  • 1 msk hackad koriander

Gurksallad:

  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk soja
  • 1 liten finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Koka upp vatten och lägg ned ingredienserna till lagen. Skär laxen i 8 skivor och lägg i en form med höga kanter.
  2. Slå den kokande lagen över och ställ formen på en skärbräda av trä.
  3. Låt laxen svalna på skärbrädan. Ställ sedan kallt.
  4. Avokadoyoghurt:
  5. Dela avokadon och gröp ur innehållet i en bunke. Rör ned yoghurt och smaka av med salt, tabasco och koriander.
  6. Gurksallad:
  7. Skala gurkan lite slarvigt med en potatisskalare. Strimla, med hjälp av potatisskalaren, resterande gurka i en bunke, salta lätt över gurkan.
  8. Ringla över sweet chilisås, soja, vitlök och sesamolja och vänd samman.
  9. När laxen har svalnat servera den med avokadoyoghurt, gurksallad och nykokt färskpotatis.
  10. Laxen blir bara bättre om den får ligga i lagen till nästa dag.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept