Halstrad svärdfisk med varm oliv- och kaprispotatis

4

Du behöver

  • 4 skivor svärdfisk à 150 g (alt. tonfisk eller helgeflundra)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 800 g fast potatis
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl gröna oliver, urkärnade och avrunna
  • 0,5 dl kapris, avrunna
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 msk rödvinsvinäger (eller färskpressad citron)
  • salt
  • svartpeppar från kvarn
  • 1 dl gröna oliver, avrunna till ”topping”

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i 2 cm stora kuber, lägg i kallt vatten tills de ska tillagas.
  2. Finhacka löken och svetta den i oljan på låg temperatur så att den blir söt och transparent.
  3. Häll av potatisen och vänd ned tillsammans med löken. Slå på vatten så att det knappt täcker, lägg på ett lock och låt puttra sakta i 10 min. Rör då och då, späd eventuellt med vatten, men vätskan ska vara i botten, den ska inte täcka.
  4. Finhacka oliver och kapris. När potatisen precis är klar, vänd ned hacket av oliver, kapris och persilja. Lägg på lock och låt det sakta puttra ett par min, rör ned vinäger och smaka av med salt och peppar.
  5. Hetta upp oljan i en stekpanna, krossa vitlöksklyftorna och låt dem sakta hettas upp med oljan.
  6. Torka fisken och stek på båda sidor, salta och peppra.
  7. Servera fisken lättstekt med potatisen till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept