Diverse smaskiga strömmingsrätter

2

Du behöver

God och enkel strömmingslåda:

  • 300 g strömmingsflundra
  • 2 dl tomatjuice
  • 1 dl crème fraîche, chilismak
  • 1 tsk honung
  • 1 msk gräslök
  • 1 msk dill
  • salt och peppar

Smarrig böckling:

  • 6 st böcklingar
  • 2 msk söt senap, typ Johnnys eller Västerviksenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • salt och peppar
  • 1 knippe nykokta rödbetor

Salthalstrad kryddströmming:

  • 300 g strömmingsflundror, eller 500 g gäladströmming
  • 2 msk salt
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk timjan, torkad

Gör så här

  1. God och enkel strömmingslåda:
  2. Klipp ryggfenorna och rulla med skinnet utåt, lägg i en smord ugnsfast form.
  3. Blanda samman tomatjuice och crème fraîche. Smaksätt med honung, salt, peppar och rör ned finklippt dill och gräslök. Grädda i 200° 20 minuter.
  4. Smarrig böckling:
  5. Rensa böcklingen så att den är benfri och lägg på ett fat.
  6. Rör samman senap, vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skala rödbetorna, dela på mitten och lägg på böcklingen. Ringla på senapssåsen, servera.
  8. Salthalstrad kryddströmming:
  9. Lägg ut strömmingarna med köttsidan uppåt.
  10. Strö ett tunt lager salt i en gjutjärnpanna och hetta upp.
  11. Stöt kryddorna i mortel och krydda strömmingarna. Vik ihop och strö lite kryddor på skinnsidan. Lägg ned strömmingarna i den torra och riktigt heta pannan. När strömmingarna har blivit lätt sotiga, vänd och ge samma färg på andra sidan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept