Coq au vin med rotselleripure

4

Du behöver

  • 600 g urbenad kycklinglårstek
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 200 g skogschampinjoner
  • 10-15 steklökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 lagerblad
  • 50 g smör
  • 1 flaska rött fylligt vin (kryddigt, strävt)
  • 3 dl kalvfond
  • 1 tsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • olja att steka med
  • salt och peppar
  • 1 rotselleri på cirka 500 g
  • 4 mjöliga potatisar
  • 1 grönsaksbuljongtärni (med låg salthalt)
  • 20 g smör
  • salt, vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Strimla sidfläsket. Dela champinjonerna i mindre bitar och skala smålök. Stek fläsket, löken och champinjonerna, lägg åt sidan. Pudra vetemjölet över kycklingen och blanda. Salta, peppra och bryn kycklingen i olja och smör. Skiva vitlöken och lägg ned, slå på vin och kalvfond, lägg i kryddor och låt koka samman tills kycklingen är klar, ca 20 minuter. Lägg i fläsket, löken och champinjonerna i grytan. Om grytan är för simmig, red av med maizena. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite socker.
  2. Skala och skölj rotselleri och potatis. Skär rotsellerin i småbitar och dela potatisen i två delar. Lägg i en gryta och slå på kallt vatten så att det täcker. Lägg ned buljongtärningen. Koka tills grönsakerna är mjuka, slå av kokspadet och spara det. Tillsätt smöret och vispa med en elvisp sönder sellerin och potatisen. Späd med kokspadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept