Citronpaj

Du behöver

Pajdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 st nypa salt
  • 100 g osaltat smör, skuret i kuber
  • 1 dl florsocker
  • 2 st äggulor
  • Fyllning:
  • 7 st citroner, rasp och saft
  • 4 dl strösocker
  • 6 st ägg
  • 9 st äggulor
  • 200 g osaltat smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Börja med pajdegen.
  2. Arbeta samman mjöl, salt och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt socker och äggula och arbeta kvickt ihop. Linda in degen i plastfilm och lägg den i kylen ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Smörj och mjöla en pajform, 30 cm i diameter. Fodra pajformen med degen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  5. Blanda alla ingredienser utom smöret till fyllningen i en rymlig och tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan. Rör blandningen tills sockret har löst sig. Tillsätt hälften av smöret och fortsätt att röra tills fyllningen börjar tjockna. Tillsätt då resten av smöret och fortsätt röra tills fyllningen är tjock.(viktigt att röra hela tiden.) Drag kastrullen från värmen och ställ kastrullen i kallt vatten. Fortsätt röra tills fyllningen har svalnat.
  6. Sätt ugnen på 230 grader.
  7. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda 5-8 minuter eller tills pajen har fått lite färg.
  8. Låt pajen svalna och sätta sig innan den serveras. Finns det färska hallon så är det gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept