Brännvinsost- och nässelquiche

6

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 1 l plockade nässlor
  • 1 krm stött fänkål
  • 1 krm stött kummin
  • 5 dl riven brännvinsost
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 4 dl creme fraiche
  • Lite salt och peppar

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop mjöl och tunt skivat smör till smuldeg. Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg. Låt den ligga i kylen någon timme - eller till nästa dag.
  2. Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen. Nagga tätt i bottnen med en gaffel.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen.
  4. Plocka bladen från nässlorna och skölj i kallt vatten. Fräs nässlorna kort i en panna med kummin och fänkål.
  5. Fördela den rivna osten och de frästa nässlorna i pajskalet.
  6. Vispa ihop ägg, äggulor, creme fraiche, salt och peppar. Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.
  7. Grädda pajen färdig i 175 grader tills äggsmeten stelnat, ca 30-40 minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sätta sig och svalna lite och ta med ut i naturen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept