Äppelgröt med grönkål och hemlagad blodpudding

Från Nyhetsmorgon

Malins Söderströms recept på äppelgröt med krispig grönkål och knaperstekt, hemlagad blodpudding.

30 november 2012
Visa mer

Du behöver

Äppelgröt

  • 1 dl finmixade havregryn
  • 2 dl äppelmust
  • 2 dl äppelpuré (tvättade röda äpplen skurna i bitar och smält sakta på spisen)

Grönkål

  • 1 handfull plockad och repad grönkål, sköljd
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk citronsaft

Hemlagad blodpudding

  • 0,5 l svinblod
  • 3,5 dl lättöl eller buljong
  • 3,5 dl grovt rågmjöl
  • 1 st finhackad rödlök
  • 50 g späck i små tärningar
  • 1 st syrligt äpple
  • 0,5 dl smält smör
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,25 tsk malen vitpeppar
  • 0,25 tsk malen kryddpeppar
  • 1 krm mald nejlika
  • 1 tsk söndersmulad mejram

Gör så här

  1. Äppelgröt
    Koka upp havregrynen med äppelmust och rör till en havregrynsgröt, rör ned äppelpurén
  2. Krispig grönkål
    Massera in olivolja, salt och citronsaft i grönkålen. Lägg luftigt på plåt och torka i 45 grader över natten.
  3. Hemlagad blodpudding
    Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Sila blodet och blanda det med ölen (eller buljongen) och rågmjölet. Skala och finhacka löken och tillsätt med alla övriga ingredienser utom späcket och äpplet.
  4. Vispa kraftigt. Rör sedan i späcket och äppeltärningarna. Stek ett prov och smaka av kryddningen.
  5. Smöra en 2 liters pastejform och häll smeten i den. Täck med smörat papper och sedan folie. Grädda puddingen i vattenbad i varm ugn i cirka 1 timme. Prova med sticka om puddingen är färdiggräddad.
  6. Låt puddingen svalna i formen. Ställ den i kylen över natten.
  7. Smula och smörstek.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept