Murkelsås

Från Nyhetsmorgon

Denna murkelsås passar utmärkt till köttfärslimpa.

Murkelsåsen passar perfekt ihop med Malin Södeströms

lammfärslimpa

.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning och även i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
8 april 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 dl torkade murklor
  • 3 st schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl stekspad
  • 1 dl vitt vin
  • salt och peppar
  • en skvätt konjak

Gör så här

  1. Låt murklorna ligga i blöt i 1 l vatten i minst 2 timmar. Gärna längre, helst över natten.
  2. Slå av vattnet och hacka svampen. Koka svampen tills den sväller upp till tre gånger större volym, cirka fem minuter. Rör runt och se till att allt grus lossnar från svampen.
  3. Hacka svampen fint och fräs den i smöret i 6-7 minuter tills de härliga dofterna kommer fram.
  4. Ha i den hackade schalottenlöken och fräs i några minuter till.
  5. Tillsätt vinet och grädden. Låt puttra i några minuter. Häll i stekspadet. Red gärna såsen lätt med majsstärkelse eller vetemjöl, men det är bäst att sila av murklorna och reda av den släta såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar och en skvätt konjak.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept