Tiramisu på norrländskt vis

Tiramisu
Foto: tv4

Tiramisu på norrländskt vis

Av: Malin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

50 min

Tiramisu är en klassisk efterrätt med kaffesmak. Här varvas savoiardikex med digestivekex och desserten serveras i portionsformar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
artnr 8048 Kopke Fine Ruby Port.

Ingredienser

portioner

Tiramisu på norrländskt vis

  • 6 ägg, separera vita och gula
  • 230 g florsocker
  • 500 g mascarpone
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl starkt kaffe, avsvalnat
  • 2,5 dl Tia Maria, kaffelikör
  • 10 savoiardikex
  • 10 digestivekex med olivolja
  • kakao, att pudra med

Gör så här

  1. Vispa äggulor med florsocker tills det är blekt och pösigt.
  2. Vänd ner mascarpone.
  3. Vispa grädde i en annan skål till mjuka toppar.
  4. Vänd ner grädden i mascarponeblandningen och rör om med en gummiskrapa tills allt är väl blandat.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar och vänd ner dem i mascarponeblandningen.
  6. Blanda kaffe och Tia Maria i en skål.
  7. Lägg ett lager mascarponekräm i botten av 8 glas.
  8. Doppa savoiardikex och digestive i kaffeblandningen och smula ner ett lager kex i glasen.
  9. Upprepa samma procedur med resten av mascarponekrämen och kexen.
  10. Låt stå i kylen i minst 30 minuter (helst några timmar, eller över natten).
  11. Pudra på kakao och servera.