Makrill med klyftpotatis

Makrill med klyftpotatis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Makrill med klyftpotatis

13 ingredienser

En praktisk allt i ett- rätt som gör en vardagsmiddag till en fest.

Ingredienser

portioner
  • 4 makrillar
  • salt
  • vitpeppar
  • 1-2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl svarta oliver
  • 500 g potatis
  • 1 tsk flingsalt

Tomatsås:

  • 1 förp krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk citronsaft, pressad
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

Potattis

  1. Värm ugnen till 200°. Borsta potatisarna noga och skär dem i klyftor. Lägg i en smord ugnssäker form. Stek i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisarna är gyllenbruna och genomstekta. Salta med flingsalt.

Tomatsås

  1. Fräs löken i olja. Häll på krossade tomater och klicka ner tomatpuré. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter. Pressa ner citronsaft och krydda med salt och peppar. Häll i en smord, ugnssäker form.

Makrill

  1. Skär på båda sidor om ryggraden på makrillarna ta bort denna samt småfenorna och revbenen. Huvud och stjärt ska vara kvar. Lägg fisken uppfläkt i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Häll på vinet och strö på oliverna. Tillaga i ugnen i 12–15 minuter. Servera med klyftpotatis och tomatsåsen.