Makrill med klyftpotatis

Makrill med klyftpotatis
Foto: TV4

En praktisk allt i ett- rätt som gör en vardagsmiddag till en fest.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st makrillar
  • salt och vitpeppar
  • 1-2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl svarta oliver
  • 500 g potatis
  • 1 tsk flingsalt
  • Tomatsås:
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 st Gullök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk citronsaft, pressad
  • salt och svartpeppar, malen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Borsta potatisarna noga och skär dem i klyftor. Lägg i en smord ugnssäker form. Stek i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisarna är gyllenbruna och genomstekta. Salta med flingsalt.
  2. Tomatsås: Fräs löken i olja. Häll på krossade tomater och klicka ner tomatpuré. Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter. Pressa ner citronsaft och krydda med salt och peppar. Häll i en smord, ugnssäker form.
  3. Skär på båda sidor om ryggraden på makrillarna ta bort denna samt småfenorna och revbenen. Huvud och stjärt ska vara kvar. Lägg fisken uppfläkt i formen. Krydda med salt och peppar. Häll på vinet och strö på oliverna. Stek i ugnen i 12–15 minuter. Servera med klyftpotatisen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept