Majs-, potatis- och bönmos

Majs-, potatis- och bönmos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Majs-, potatis- och bönmos

7 ingredienser

Receptet till det här goda tillbehöret kommer från Kenya. Hur mycket grönsaker du vill ha i moset är en smaksak, men irio (som det kallas i Kenya) innehåller alltid kokt majs och bönor. I Kenya äter man moset som huvudrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Ingredienser

portioner
  • 4 potatisar
  • 250 g spenat
  • 1 dl färdigkokta kidneybönor
  • 250 g majskorn
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker, lägg på lock och koka potatisen i 10 minuter.
  2. Hacka spenaten grovt och lägg i den tillsammans med kidneybönorna och majsen i kastrullen. Koka grönsakerna i 5 minuter.
  3. Häll av vattnet och spar det. Lägg i en klick smör i grönsakerna och krydda med salt och peppar. Mosa grönsakerna med en potatisstöt och rör om, spä med kokvattnet tills konsistensen är lagom tjock. Servera moset hett.