Stekt unggås

7

Du behöver

  • 1 st unggås, 4-5kg
  • 3 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 2-3 st äpplen
  • 10-12st katrinplommon

Sås:

  • Hals, inkråm, vingspetsar av gås
  • 5-6 katrinplommon
  • 6 dl kaffegrädde
  • 1,5 msk vetemjöl+ 0.5 dl vatten
  • Salt, socker, vitpeppar
  • Gelé
  • Soja (collorit)

Gör så här

  1. Ta ur halsen och inkråmet ur gåsen och klipp av vingspetsarna, (används vid tillagning av sås). Gnid in gåsen invändigt och utvändigt med salt och socker.
  2. Fyll gåsen med äppelklyftor med katrinplommon.
  3. Lägg den på en långpanna med bröstet uppåt.
  4. Stek gåsen i 175 grader tills köttsaften är ljus och klar. Stektid ca 30 min/kg.
  5. Tranchera (skär upp) gåsen och servera den med kokt potatis, sås, rödkål, brysselkål, gelé, pressgurka och tomatklyftor.
  6. Bryn muskelmagen, levern med hjärtat (inkråmet) halsen och vingspetsarna i en stekpanna med margarin. Häll på några dl vatten och lägg i katrinplommonen. Låt puttra under lock tills en sky har bildas. Sila skyn i en kastrull och tillsätt kaffegrädde, koka upp. Red såsen med vetemjöl utrörd i vattnet. Låt små puttra i 3-5 min. Mosa gärna i den kokta levern och de kokta katrinplommonen. Smaksätt sedan såsen med salt, socker, lite vitpeppar och någon tsk gule. Färgsätt med soja (collorit).
  7. SVART SOPPA
  8. Kokning av buljong:
  9. En stor gryta läggs 1 kyckling + 8-9 bitar oxsvans, vatten så att det täcker. Koka upp, skumma väl. Lägg i 4-5 vitpepparkorn och två hönsbuljongtärningar. Tag ner värmen och låt stå och sjuda 4-5 timmar då en kraftig buljong skall ha bildats. Sila buljongen, låt svalna och sätt sedan in den i kylen till nästa dag. Nästa dag: Tag av det fettlager som har bildats. Blanda 200 gram vetemjöl med 1/4 tsk vitpeppar, 1 tsk mald nejlika, 1 tsk mald ingefära. Tag ½ l från buljongen och vispa i mjölblandningen.
  10. Koka upp resten av buljongen och blanda försiktigt i kryddmjölblandningen. (Allt kanske inte behövs, beroende på hur mycket buljong man har fått ut). Låt sjuda några minuter under omrörning så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt nu salt, socker, lite ättiksprit, hönsbuljongtärningar, portvin, madeira, mald nejlika samt mald ingefära (Får man soppan för tunn, den skall vara lite tjock och fyllig, kan man tillsätta lite toppredning eller majzenaredning på pulver).
  11. Tillbehör:
  12. Gåslever, muskelmage, äppleskivor, och katrinplommon, kokas var för sig. Gåslever och muskelmage i lite saltat vatten. Gåslevern tills den är genomkokt, muskelmagen tills den är riktigt mjuk. Äppleskivorna i lite sockrat vatten inte helt mjuka utan skall ha kvar lite tuggmotstånd (Rör sig oftast bara om en kort stund beroende på äpplesort). Katrinplommonen kokas en kort stund i bara vatten. Ta upp tillbehören, skiva muskelmagen och levern. Lägg ner alla tillbehören i soppan eller servera dom bredvid på ett fat.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept