Lammentrecôte med Porterbräserade rotfrukter

4

Du behöver

  • 600g hel lammentrecôte
  • salt och peppar
  • malen kanel
  • 1 msk smör
  • örter, t ex timjan, rosmarin, bladpersilja - finhackade

Porterbräserade rotfrukter:

  • 50 g varmrökt sidfläsk, i tärningar
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g morötter, i tärningar
  • 3 gula lökar, i klyftor
  • 200g potatis, i tärningar
  • 200g palsternacka, i tärningar
  • 1 dl Carnegie Porter
  • 3 dl vatten
  • 1,5 msk kalvfond

Tillsätt efter egen smak:

  • salt och svartpeppar
  • kryddpeppar
  • kanel

Gör så här

  1. Porterbräserade rotfrukter:
  2. Hetta upp en stor kastrull eller gryta. Lägg i fläsk, olja och morötter. Fräs några minuter.
  3. Tillsätt lök och fräs tills den har fått färg, därefter potatis och palsternacka och bryn några minuter. Slå på porter, vatten, fond och kryddor. Koka tills rotsakerna är mjuka.
  4. Lammentrecôte:
  5. Sätt ugnen på 160°.
  6. Gnid entrecôten med salt, peppar och kanel. Bryn i het panna med smör, som smaksättare och värmeledare.
  7. Lägg köttet i ugnsfast form och gnid in örterna. Placera en termometer i mitten av köttet och sätt in i ugnen. Sänk temperaturen till 100°.
  8. Ta ut köttet när temperaturen är 56° för blodigt, 63° för medium och 70° för välstekt. Låt köttet vila minst 15 minuter inrullat i smörpapper.
  9. Skär entrecôten i 2 cm tjocka skivor och servera med de porterbräserade rotfrukterna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept