Halmrökt lubb med gotländska betor och ramslök

4

Du behöver

  • 400 g rimmad lubbfilé eller annan vit fast fisk
  • 50 g halm
  • Abu rök

Kryddblandning

  • 1 msk mald kummin
  • 1 msk mald vitpeppar
  • 1 msk malda lagerblad

Rödbetsemulsion

  • 6 st små kokta rödbetor
  • 0,5 krm kryddpeppar
  • 0,5 krm kryddnejlika
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 msk lagrad rödvinsvinäger

Ramslök

  • 50 g ramslök
  • 40 g spenat
  • 2 msk olja

Äppelskum

  • 2 dl färsk juice av äpple
  • 1 blad gelatin, i kallt vatten

Garnering

  • 2 st skalade polkabetor tunt skivade
  • 4 blad ängsyra

Gör så här

  1. Fisk: Rök fisken i röklåda med halm i 5 minuter på spisen. Fixera fisken till en rulle i plastfilm. Baka i ångugn på 60grader till 33 graders innertemperatur, låt kallna. Rulla i kryddorna och skär i 2 cm tjocka skivor.
  2. Rödbetor: Mixa betorna tillsammans med vinäger, creme fraiche och kryddor. Smaka av med salt och vinäger.
  3. Lök och spenat: Koka örterna i salta vatten i 30 sekunder slå av vattnet. Mixa tillsammans med olja till grön puré. Häng av i kaffefilter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Äppelskum: Värm äpplejuicen och lägg gelatinbladet så att det smälter. Fyll en sifon och ladda med 2 patroner
  5. Garnera med ängssyra och polkabetor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept