Skogssvampsoppa med sötsur svamp- och tartlett av Västerbottensost

7

Du behöver

  • 400 g blandad svamp
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • smör
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 3 msk rött portvin
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 0,5 msk balsamicovinäger
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl vatten
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 50 g riven Västerbottensost
  • 0,5 äggula
  • 1 msk crème fraiche
  • 3 msk matolja
  • 250 g blandad svamp
  • 100 g skalad palsternacka
  • 2 msk klarat smör
  • 5 msk 1-2-3-lag
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 2 kvistar persilja
  • 1 kvist färsk citrontimjan

Gör så här

  1. Skogssvampsoppa:
  2. Ansa och finhacka svampen. Fräs svamp, lök och vitlök i smör utan att det får färg, tillsätt buljong, portvin och grädde. Låt sjuda på svag värme
  3. Till god smak. Smaksätt med salt, peppar och vinäger, sila.
  4. Tartelettdeg:
  5. Blanda mjöl, salt, vatten och smör, vänd i ägg och äggvita sist och mixa till en slät smet. Kavla tunt och fördela i sju små tartlettformar. Tryck
  6. Över en likadan form som lock. Baka tarteletterna under press i ugn på 180º, 10 minuter. Låt svalna.
  7. Fyllning:
  8. Mixa ost, äggula och crème fraiche. Tillsätt olja försiktigt under mixning. Smaka av med salt och peppar. Ansa och dela svampen och skär
  9. Palsternacka i tärningar. Fräs i smör utan att det får färg. Tillsätt alla ingredienser utom örterna och dra åt sidan. Låt stå och dra 15 minuter. Sila
  10. Av och vänd i strimlad persilja och timjan. Fördela krämen och sedan svampen i formarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept