Senaps- och kumminmarinerad rökt lax och syrad gurksallad

7

Du behöver

  • 350 g laxfilé
  • 1 l saltlake, 10%
  • 1 dl rökspån
  • 100 g skalad gurka
  • 2 dl 1-2-3-lag
  • 2 mini hjärtsallad
  • 4 rädisor
  • 10 strån gräslök
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm grovkrossad kummin
  • 1 msk Aalborgs Jubileum, akvavit

Gör så här

  1. Rökt lax:
  2. Lägg laxfilén i saltlaken i 1 timme. Kallrök sedan laxen i röklåda ca 15 minuter och skiva tunt.
  3. Syrad gurksallad:
  4. Skär gurka i små slantar och lägg i lagen 30 minuter. Riv salladsbladen i små bitar och lägg i kallt vatten. Klyfta rädisorna och finhacka
  5. Gräslöken. Sila av gurkan och blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Sås:
  7. Blanda samman senap, olja och vinäger. Smaka av med kummin, akvavit, socker, salt och peppar. Lägg laxen på tallrikarna och pensla med
  8. Såsen. Låt dra 10 minuter innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept