Citronmarängtartelett med plommon

4

Du behöver

Tartelettdeg:

  • 125 g vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 msk vatten
  • 75 g rumstempererat smör
  • 0,5 st ägg
  • 0,5 st äggvita

Citron-curd:

  • 2 st ägg
  • 100 g socker
  • 4 msk citronjuice
  • 0,5 st citron
  • 50 g smör, osaltat
  • 0,5 st gelatinblad
  • italiensk maräng:
  • 75 g äggvita
  • 180 g socker
  • 1 dl vatten
  • Plommon:
  • 4 st röda plommon
  • 1 kvist mynta
  • 1 msk plommonbrännvin

Gör så här

  1. Tartelettdeg:
  2. Blanda mjöl, socker och salt i en degblandare, tillsätt vatten, ägg och smöret sist. Blanda till en homogen deg.
  3. Låt degen vila i kyl ca 1-2 timmar.
  4. Kavla ut degen tunt och klä formarna med degen. Skär bort överflödig deg.
  5. Stapla formarna på varandra och baka av under press i 25 minuter i 180 grader.
  6. Citron-curd:
  7. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Riv skalet av citron. OBS bara det vita.
  8. Vispa ägg och hälften av sockret fluffigt.
  9. Värm citronjuice, smör, socker och citronskal.
  10. Slå den varma citronblandningen över ägg–sockerblandningen och blanda.
  11. Värm på spisen under vispning tills citroncrèmen tjocknar.
  12. Rör ned gelatinbladen och sila. Låt kallna i vattenbad.
  13. Italiensk maräng:
  14. Koka socker och vatten till 125 grader i kastrull på spisen.
  15. Under tiden vispa äggvitan hård. Tillsätt den varma sockerblandningen under tunn stråle och vispa marängen helt kall.
  16. Fyll en spritspåse med marängen.
  17. Plommon:
  18. Koka plommon i kokande vatten tills skalet lossnar.
  19. Finhacka plommon och mynta och smaksätt med brännvin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept