Varm glögg med vaniljglass och karamelliserade mandlar

8

Du behöver

  • Vaniljglass:
  • 250 gr grädde
  • 250 gr mjölk
  • 6 st äggulor
  • 1,25 dl socker
  • 1 vaniljstång

Karamelliserade mandlar:

  • 2 dl sötmandel
  • ¾ dl socker
  • 0,25 dl vatten
  • 8 dl glögg

Gör så här

  1. Vaniljglass:
  2. Koka upp grädde och mjölk med lite av sockret och vaniljstången.
  3. Vispa äggula och socker lätt.
  4. Häll den varma gräddblandningen
  5. Över äggvispet och blanda.
  6. Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud upp till 82 grader.
  7. Häll sedan direkt över i en kall bunke och ställ i kallt vattenbad.
  8. Kör sedan i glassmaskinen eller ställ in en bunke i frysen och vispa
  9. Varje timme med en träslev.
  10. Karamelliserade mandlar:
  11. Koka socker och vatten till 120 grader.
  12. Tillsätt de varma mandlarna och koka vidare samtidigt som du rör.
  13. Först kommer mandlarna bli vita (sockret dör), fortsätt att röra tills
  14. De blir gyllenbruna.
  15. Tillsätt då 1 tsk smör.
  16. Häll ut på en lätt oljad plåt, plocka isär dem direkt och förvara
  17. I en tättslutande burk.
  18. Servering:
  19. Lägg ett stort ägg vaniljglass i en djup tallrik, slå varm glögg ovanpå och strö på lite mandlar. Ät och njut.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept