Magnus vita levin

Bacon- och lökbröd
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Magnus vita levin

12 ingredienser

Magnus vita levin, surdegsbröd. Baka ett naturellt eller smaksätt med valnöt eller citron och timjan.

Magnus bakade även
Fougasse
Bacon- och lökbröd
Grundrecept på surdeg

Ingredienser

Dag 1

  • surdeg

Dag 2

  • 1600 g vatten
  • 500 g surdeg
  • 2700 g bagerivetemjöl extra

Dag 3

  • 1500 g vatten
  • 2400 g bagerivetemjöl special
  • 200 g levainbröd
  • 80 g salt

Smaksättning 1

  • 500 g valnötter

Smaksättning 2

  • 4 citroner, raspet
  • 100 g timjan, finhackad
  • 200 g vetemjöl, till korgarna

Gör så här

Dag 1

  1. Se till att du har en vit surdeg som är aktiv. När den är det har vi vad jag kallar en "Chef".

Dag 2

  1. Vi blandar en Levin, en fördeg.
  2. Blanda ingredienserna 5 minuter i degblandare.
  3. Låt jäsa 12 timmar i 23-24 grader. En Levin kan förvaras i kyl upp till 2 dagar.

Dag 3

  1. Blanda alla ingredienser till degen i 15 minuter.
  2. Tillsätt eventuell smaksättning, eller dela upp degen på tre och gör alla olika. Blandas var för sig i 30 sekunder.
  3. Låt vila i 90 minuter.
  4. Dela upp i 500 grams bröd och forma till runda degbitar.
  5. Mjöla avlånga korgar ordentligt och låt bröden jäsa i dem, täck med plast. Har du inga korgar, använd valfri form av valfritt material.
  6. En sista jäsning i 5-6 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Stjälp upp bröden på en plåt.
  9. Baka i ca 20 minuter.