Magnus vita levin

Bacon- och lökbröd
Foto: TV4

Du behöver

Dag 1

  • Aktiv vit surdeg

Dag 2

  • 1600 g vatten
  • 500 g SURDEG
  • 2700 g bagerivetemjöl extra

Dag 3

  • 1500 g vatten
  • 2400 g bagerivetemjöl special
  • 200 g Levin
  • 80 g salt

Smaksättning 1

  • 500 g valnötter

Smaksättning 2

  • 4 st citroner, raspet
  • 1 hg timjan, finhackad
  • 200 g vetemjöl till korgarna

Gör så här

  1. Dag 1
    Se till att du har en vit surdeg som är aktiv. När den är det har vi vad jag kallar en "Chef".
  2. Dag 2
    Vi blandar en Levin, en fördeg.
  3. Blanda ingredienserna 5 minuter i degblandare.
  4. Låt jäsa 12 timmar i 23-24 grader. En Levin kan förvaras i kyl upp till 2 dagar.
  5. Dag 3
    Blanda alla ingredienser till degen i 15 minuter.
  6. Tillsätt eventuell smaksättning, eller dela upp degen på tre och gör alla olika. Blandas var för sig i 30 sekunder.
  7. Låt vila i 90 minuter.
  8. Dela upp i 500 grams bröd och forma till runda degbitar.
  9. Mjöla avlånga korgar ordentligt och låt bröden jäsa i dem, täck med plast. Har du inga korgar, använd valfri form av valfritt material.
  10. En sista jäsning i 5-6 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Stjälp upp bröden på en plåt.
  13. Baka i ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept