Skånsk äpplekaka på mitt vis

Från Nyhetsmorgon

När jag var lite kom vi hem till farmor på söndagar och åt fick vi ofta just skånsk äpplekaka, hon blandade lika delar vaniljglass och vispad grädde. Sedan serverande hon äpplekakan varm och varm tycker jag också den ska vara. Denna variant tycker jag om, jag tror även farmor har varit stolt och tyckt den smakat bra om hon fortfarande varit i livet. /Magnus Johansson

17 december 2008
Visa mer
6

Du behöver

Äppelkompott

  • 10- 12 svenska syrliga äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1 st kanelstång
  • 100 g socker (ca 1 dl)

Kavringströssel

  • 100 g smör (ca 1 dl)
  • 100 g farinsocker (ca 1 dl)
  • 75 g riven kavring (ca ¾ dl)
  • 25 g mandelmjöl (ca 1/4 dl)
  • 100 g mjöl (ca 1 dl)
  • 2 g salt (ca 1 krm)
  • 5 g malen kanel (ca 1 tsk)
  • citronrasp

Gör så här

  1. Skala och kärna ur äpplena, dela äpplena på 4 delar och lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten, kanelstång och socker.
  3. Kokas sedan till en grov kompott.
  4. Äppelkaka: Blanda smör och socker klumpfritt.
  5. Tillsätt sedan den rivna kavringen, mandelmjöl, mjöl, salt, malen kanel och citronrasp.
  6. Blanda sedan så degen fortfarande är smulig.
  7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och bakas gyllenbrunt i 180 grader. Låt svalna.
  8. Varva sedan strössel på kavring med äpplekompott i dom små ringarna.
  9. När ringarna är fulla så avsluta med strössel och några klickar smör på toppen.
  10. Bakas sedan i 180 grader ca 30 minuter.
  11. Låt sedan svalna.
  12. Servera denna med vaniljglass och lite ljus sirap och ett chips på kavring.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept