Chokladlovercake med apelsinkaramellsås

Chokladlovercake med apelsinkaramellsås
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Chokladlovercake med apelsinkaramellsås

13 ingredienser

Chokladlovercake, en dröm för chokladälskare, toppad med en karamellig apelsinsås och valfria tillbehör.

Det går bra att helt utesluta mjölet men baka dem då 2-3 minuter extra.

Passande tillbehör:
- Rabarber och jordgubbskompott smaksatt med citronverbena
- Hallonsås
- Mango/passionsås
- Chokladsås
- Maränger, choklad och vita

Citronverbena är en intensivt citrondoftande ört.

Ingredienser

portioner

Chokladkaka

  • 340 g pur caribe (choklad)
  • 255 g smör
  • 100 g rörsocker
  • 100 g äggula [5-6 st]
  • 0,5 apelsin, raspet
  • 200 g äggvita [6 st]
  • 125 g strösocker
  • 50 g vetemjöl

Sås

  • 100 g strösocker
  • 25 g honung
  • 0,5 vaniljstång
  • 500 g apelsinsaft (från ca 5-6 pressade apelsiner)
  • 4 apelsiner, fileade

Gör så här

Lovercake

  1. Smält chokladen och smöret till 55 grader.
  2. Vispa äggvitan och ena delen av sockermängden till en maräng.
  3. Vispa sedan äggulan, socker och apelsinrasp.
  4. Blanda med chokladen.
  5. Vänd ned chokladblandningen i marängen.
  6. Sikta i mjölet.
  7. Spritsa upp i formar och baka i 140 grader i ca 16 minuter.

Sås

  1. Smält socker, vanilj och honung till en ljus karamell.
  2. Lös upp den med saften pö om pö. Ej för mycket på en gång och kom ihåg att röra väl så inga klumpar uppstår.
  3. Låt svalna.
  4. Är såsen för tjock, tillsätt mer apelsinsaft.