Tarte tatin med konditorns vaniljsås

Magnus Johansson

Tarte tatin med konditorns vaniljsås

12 ingredienser

Använd gärna svenska äpplen när de finns, till din tarte tatin. Serveras med len vaniljsås.

Ingredienser

portioner
  • 6 äpplen
  • 100 g strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Mördeg

  • 100 g strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 300 g vetemjöl

vaniljsås

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 2 vaniljstänger
  • 10 äggulor
  • 2 dl strösocker

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser till mördegen och ställ sedan i kylen för att vila.

Äpplen

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dessa i klyftor. Smält sockret och häll i vattnet. Häll sockerlagen i sex små formar eller en stor. Lägg äppelklyftorna i zick-zack och strö över lite socker. Baka i 180 grader, ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mördeg

  1. Kavla ut mördegen tills den är ca 3 mm tjock. Skär ut lock och lägg över formarna/formen. Baka gyllenbruna i 180 grader, ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, fröna och skalet från vaniljstängerna. Slå blandningen över de lätt uppvispade äggulorna och sockret. Sjud upp blandningen till 85 grader. Plocka ur vaniljstängerna. Låt svalna - gärna genom att ställa bunken i en vidare bunke med isvatten.