Saffranskola med nötter

Från Nyhetsmorgon

Saffranskola med valnötter och macadamienöt

Kulprov gör du genom att du lägg en liten klutt kola i ett glas med iskallt vatten. Om kolan går att rulla till en kula så är den färdig att hälla upp.

När du ska skära kolan, använd gärna en lätt oljad kniv så fastnar den inte så lätt. Viktigt bara att du använder en neutral, rätt så smaklös olja! Eller ta en sax och klipp isär kolan.

Här kan du se Magnus laga julgodiset


21 december 2010
Visa mer

Du behöver

  • 75 g valnötter, rostade och finhackade
  • 25 g makadamianötter, rostade och finhackade
  • 0,5 st vaniljstång
  • 1 g saffran, 2 pkt
  • 150 g vispgrädde
  • 250 g socker
  • 150 g glykos
  • 50 g smör, extra saltat
  • 500 g choklad att doppa kolorna i

Gör så här

  1. Koka alla ingredienser till 120 grader under ständig omrörning eller till kulprov.
  2. Ta bort från spisen och kyl kastrullen i ett kall vatten bad så koket avstannar.
  3. Rör ned nötblandningen.
  4. Häll upp en oljad plåt och låt svalna över natten i rumstemperatur.
  5. Skär sedan upp kolor i fyrkanter.
  6. Doppa sedan i choklad smält över vattenbad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept