Vit choklad-, pumpa- och apelsinterrin

Från Nyhetsmorgon

Vit choklad-, pumpa- och apelsinterrin med kesella toppad med kakaorostad pumpa samt apelsinsallad.

Kakaonibs
Krossade kakaobönor. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i specialbutiker för choklad.

Använd gärna små formar, kanske till och med portionsformar. Det går fortare och det blir en bättre konsistens utan stora isiga sockerkristaller.

Ta ut formarna ur frysen och låt tina 1.5-2 timmar innan de ska serveras.

Att mixa varma vätskor
Mixar du din varma puré i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Se Magnus göra terinnen här


7 november 2010
Visa mer
10

Du behöver

Rostad pumpa

  • 500 g pumpakuber av butternutpumpa
  • 250 g råsocker
  • 100 g smör
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st apelsin, saft och rasp

Terrin

  • 200 g pumpapuré
  • 200 g vitt vin
  • 100 g socker
  • 200 g vit choklad
  • 1 st apelsin, saft och rasp
  • 250 g kesella
  • 250 g grädde

Apelsinsallad

  • 2 st apelsiner, fileade
  • 2 tsk florsocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • pistagemandel

Gör så här

  1. Pumpa
    Skala pumpan och väg av 500 gr till kuber och 200 gr till puré.
  2. Rostad pumpa
    Lägg smör och socker i en stekpanna och låt karamellisera.
  3. Lägg i pumpan som skurits i kuber i sockerbitsstorlek.
  4. Låt karamellisera ca 5 minuter.
  5. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  6. Tillsätt sedan apelsinsaft och rasp samt även frön, vaniljstång och kakaonibs.
  7. Koka sedan tills pumpan är mjuk.
  8. Häll ut på ett bleck, plasta in och låt kallna.
  9. Terrin
    200 g pumpas kokas mjuka i 200 gr vitt vin och 100 gr socker.
  10. Mixa till puré. Mixa gärna pumpan när den är varm och är den över 45 grader så tillsätter du vita chokladen direkt i pumpapurén och mixar väl.
  11. Tillsätt rasp och saft av 1 apelsin.
  12. Vispa grädden lätt och vänd ned pumpablandningen.
  13. Blanda även i kesella och blanda väl.
  14. Fyll sedan i lämplig form och frys in i minst 4 timmar.
  15. Apelsinsallad
    Dela den halva vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  16. Blanda allt och låt stå i 30 minuter innan servering.
  17. Ta upp skalet från vaniljstången innan servering.
  18. Vid servering
    Tag fram terrinen och skär upp i önskad storlek.
  19. Servera med kakaorostad pumpa och lite apelsinsallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept