Spottsoppa med kanelparfait och mandelkubb

Du behöver

Spottsoppa

  • 4-5 dl bigarråer eller körsbär
  • 0,75 l vatten
  • 0.5 - 1 msk arrowrot
  • 0,5 st kanelstång
  • 0,5 st vaniljstång

Kanelparfait

  • 250 g sockerlag, lika delar socker som vatten
  • 160 g äggula (8st)
  • 1 st kanelstång
  • 200 g grädde
  • 175 g naturell yoghurt

Mandelkubb, smaksatta med apelsin och citron

  • 120 g socker
  • 60 g smör (rumstempererat)
  • 130 g mjölk
  • 15 g hjorthornsalt
  • 425 g mjöl
  • 1 st apelsin, rasp av
  • 1 st citron, rasp av
  • 1 st bittermandel, finriven
  • 100 g pärlsocker
  • 100 g mandel, hackad

Gör så här

  1. Spottsoppa
    Slå vattnet i en kastrull, lägg i hela men sköljda och rensande bären.
  2. Lägg sedan i kanelstång och vaniljstång.
  3. Koka upp soppan och red av med arrowrot.
  4. Ta upp kanelstången, servera soppan ljummen och dekorera med parfaiten i mitten.
  5. Kanelparfait
    Vispa grädden, det är viktigt att den ej vispas för hårt.
  6. Vispa sockerlag, äggula och vaniljstänger som delats på mitten till 82 grader på spisen.
  7. Häll sedan vispet igenom en chinois (sil) och ned i en vispkittel.
  8. Vispa kallt på mellanhastighet.
  9. Vänd ned lätt vispade grädden och naturell yoghurt.
  10. Fyll i önskad form och frys in i cirka 4 timmar.
  11. Mandelkubb
    Blanda samman socker, smör, mjölk, hjorthornsalt, mjöl, apelsinrasp, citronrasp och finriven bittermandel blandas samman till en deg och rulla ut i längder.
  12. Dela i önskad storlek ca 30 gr/st.
  13. Penslas med ägg och gör en blandningen på pärlsocker och mandel.
  14. Doppas i sockerblandningen och lägg på plåtar.
  15. Gräddas i 190 grader i cirka 12-15 minuter med ånga.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept