Magnus hetvägg

Från Nyhetsmorgon

Servera semlorna på klassiskt sätt, med varm mjölk - hetvägg. Här är semlan fylld med en citrusdoftande mandelmassa.

Får du inte tag på extra bagerivetemjöl går det lika bra med vetemjöl special. Eller gå in på ditt närmsta bageri och fråga om du får köpa lite av dem.

Här hittar du fler av Magnus semlor

Konditorns klassisk semla


Chokladsemla med apelsin


7 mars 2011
Visa mer

Du behöver

Fördeg

  • 500 g mjölk
  • 500 g extra bagerivetemjöl
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemumma

Deg, resten

  • 200 g socker
  • 20 g salt
  • 500 g extra bagerivetemjöl
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 st vaniljstång, fröna
  • 1 st apelsin, rasp
  • 0,5 st citron, rasp

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Fördeg
    Allt blandas väl i ca 5 minuter.
  2. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
  3. Deg, fortsättning
    Tillsätt socker, salt och mjöl.
  4. Knåda degen i ca 15 minuter.
  5. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
  6. Låt degen vila ca 1 timme.
  7. Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda.
  8. Låt sedan bullarna jäsa ca 3.5 timmar under duk.
  9. Sätt ugnen på 210 grader.
  10. Baka bullarna i ca 10 minuter.
  11. Fyllning
    Blanda väl, så inga klumpar bildas.
  12. Såga av ett lock från bullen och med hjälp av en gaffel gröper du ur bullens innehåll.
  13. Blanda innehållet med mandelfyllningen. Späd eventuellt med lite o-vispad grädde till en bra konsistens.
  14. Vispa sedan resten av grädden.
  15. Spritsa i mandelfyllning i bullen.
  16. Spritsa på vispad grädde.
  17. Sikta florsocker på bullen.
  18. Serveras med varm mjölk, direkt. Gott, gott.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept