Karamelliserad mjölkchokladmousse med nyponmarmelad smaksatt med Tällbergs snaps och nypon/ yoghurtglass.

Du behöver

  • Brända mandlar
  • strösocker75g
  • vatten 25g
  • vaniljstång, märgen 0,5
  • mandlar, lätt rostade, varma 200g
  • Mjölkchokladmousse
  • Tällbergs brännvin 50 gr
  • gelatinblad , blötlagt, avrunnet 1st
  • strösocker 75g
  • vispgrädde , uppkokad 200g
  • äggula 50g
  • mjölkchoklad, 40 %, finhackad 250g
  • vispgrädde , lättvispad 450g
  • crème fraiche 150g
  • Nypon yoghurtglass
  • Nyponpuré 100 g
  • Sockerlag lika delar socker som vatten 100 g
  • Naturell yoghurt 60 g
  • Citronsaft 10 g
  • Nyponmarmelad
  • gelatinblad , blötlagda, avrunna 2st
  • kokpektin för marmelad 14g
  • strösocker 95g
  • nyponpuré 330g
  • citronsaft , färskpressad 200g
  • vodka 10g
  • vinsyra 3g
  • Nyponsås
  • strösocker 100g
  • vatten 50g
  • nyponpuré , varm 300g
  • citronsaft , färskpressad 10g

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Obs! Receptet är beräknat för ca 30 portioner.
  3. Nyponmarmelad
  4. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 5 minuter. Blanda pektin med lite av sockret. Koka nyponpuré, resterande socker och citron. Tillsätt pektinet. Låt koka i ca 2 minuter. Tillsätt de avrunna gelatinbladen. Blanda vodka och vinsyra, tillsätt i marmeladen. Och fyll i formar frys in.
  5. Mjölkchokladmousse
  6. Blötlägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i minst 5 minuter. Smält socker till en gyllenbrun karamell, tillsätt uppkokad grädde, lite i taget. Tillsätt äggula och sjud till 83°C. Sila över chokladen, tillsätt det avrunna gelatinbladet, låt smälta och mixa med stavmixer. Låt moussen svalna till 45? 50°C och vänd ner grädde och crème fraiche samt även Tällbergs brännvin. Fyll formen till hälften och lägg i marmeladen fyll formen full och Frys in.
  7. Brända mandlar
  8. Koka socker, vatten och vanilj till 115°C. Tillsätt mandlar. Rosta massan tills sockret vitnar. Häll ut på silpat och låt svalna.
  9. Nyponsås
  10. Koka socker och vatten till en gyllenbrun karamell, tillsätt nyponpuré lite i taget. Rör sist ner citronsaft, koka upp, låt svalna.
  11. Nypon yohgurt glass.
  12. Blanda nyponpuré, sockerlag, citronsaft och yoghurt och kör sedan i glassmaskinen.
  13. Montering
  14. Servera mousse- och marmeladbakelserna med brända mandlar och sås samt ett ägg med glass. Dekorera med chokladfjäder och färsk mynta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept