Snacks med dipp

Från Nyhetsmorgon

Friterad kalvbringa med ättiksdipp. Friterade Blåstångschips och friterade knäckebrödschips med matjessillkräm.

6 november 2009
Visa mer

Du behöver

  • 200 g kalvbringa (med mycket fett)
  • Salt och olja att fritera i
  • 1 st ägg
  • 1 msk ättika
  • 2 dl matolja
  • Salt och lite vatten
  • 1 dl ris
  • 2 dl vatten
  • 0,25 dl matolja
  • 1 tsk torkad blåstång (mixad till pulver)
  • 1 dl krossad råg
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk kumminfrön
  • Salt och olja att fritera i
  • 1 st kokt skalad potatis
  • 1 st matjessill-filé
  • 1 st äggula
  • 1 dl matolja

Gör så här

  1. Friterad kalvbringa: Koka kalvbringan i ca 1.5 timmar. Lyft upp kyl och skär i tunna skivor. Lägg kalvläggs skivorna på silikon matta eller smörpapper, salta och torka på 60°C över natten. Fritera på 230°C.
  2. Ättiksdipp: Lägg ägget i kokande vatten koka i 2 min. lyft upp, knäck ägget och skrapa ner äggets innehåll i en mixer. Reducera ättikan till hälften i en kastrull. Tillsätt ättikan till ägget, mixa ner oljan och lite vatten. Smaka av med salt.
  3. Blåstångschips: Koka upp vattnet, slå i riset rör om och dra ner värmen till ett minimum, låt sjuda tills riset blivit helt genomkokt . Mixa ris gröten med en stavmixer och skrapa ner riset på en silikon matta och med hjälp av en stekspade stryk ut i ett tunt jämt lager. Torka i 60°C varm ugn. Bryt i bitar och fritera i 230°C varm olja.
  4. Friterade knäckebrödschips: Koka upp vattnet, slå i rågen rör om och dra ner värmen till ett minimum, låt sjuda tills rågen blivit helt genomkokt . Mixa råg gröten med en stavmixer och skrapa ner rågen på en silikon matta och med hjälp av en stekspade stryk ut i ett tunt jämt lager. Strö över salt och kummin frön. Torka i 60°C varm ugn. Bryt i bitar och fritera i 230°C varm olja.
  5. Matjessillskräm: Lägg alla ingredienser i en matberedare utom oljan, mixa alt till en homogen smet, tillsätt oljan långsamt medans maskinen är i gång.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept