Smörkokt rödlök med rökt löksoppa

4

Du behöver

Rödlökar

  • 4 st rödlökar, skalade men hela
  • 1 st vitlöksklyfta, krossad
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl filmjölksvassle (vätskan som blir om man silar filmjölk genom ett kaffe filter)
  • Salt, efter smak

Löksoppa

  • 4 st gula lökar, skalade och tunt skurna
  • 1 st vitlöksklyfta, krossad
  • 1 liten timjankvist
  • 5 dl vatten
  • 1 msk matolja
  • 2 krm salt
  • Injektionsrök alt 1 liten droppe liquid smoke

Groddad mandel

  • 3 msk mandel, skållad
  • 1 dl vatten
  • 3,5 g salt

Gör så här

  1. Rödlök
    Bryn smöret i en kastrull.
  2. Lägg ner röd, vitlök, och salt i kastrullen och slå på vasslen.
  3. Sänk värmen till ett minimum och lägg på ett lock.
  4. Låt löken brässera i ca 20 minuter under lock.
  5. Lyft av locket och låt eventuell vätska koka bort.
  6. Lyft upp och servera.
  7. Löksoppa
    Bryn löken i en kastrull med oljan.
  8. Tillsätt vatten, salt och timjan.
  9. Smaka av med salt och låt sjuda i ca 15 minuter.
  10. Sila av soppan/buljongen och slå upp i en flaska.
  11. Med hjälp av injektionsröken, spruta ner rök i flaskan och låt soppan bli rökt under några sekunder innan servering. Alternativt krydda med liquid smoke.
  12. Groddad mandel
    Koka upp alla ingredienser och låt svalna i kyl.
  13. Låt stå över natten.
  14. Sila bort vätskan och hacka upp mandeln.
  15. Strö mandeln över löken vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept