Lapskojs på rökt kalvbringa

Magnus Ek

Lapskojs på rökt kalvbringa

Av: Magnus Ek

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

Svensk lapskojs finns i många varianter med innehåller vanligtvis saltat kött, potatismos och kryddor. Den här varianten är på rökt kalvbringa och tillbehören har fått spännande smaker av te och Karljohansvamp. Förbered gärna smöret dagen innan, eftersom det behöver stå och dra till sig smakerna från svampen.

Ingredienser

portioner

Lapskojs på rökt kalvbringa:

  • 150 g potatis, skalad, kokt och passerad genom sikt
  • 50 g rökt kalvbringa
  • 100 g smör
  • 1 msk grädde
  • salt
  • peppar

Karl-Johansvampssmör:

  • 50 g smör
  • 1 msk torkad fin mixad Karljohansvamp

Tegelé:

  • 2 dl svart te (helst pour te)
  • 1 g alggelé (finns i hälsokostbutik)
  • 0,25 gelatinblad
  • salt
  • strösocker

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen.
  2. Tillsätt köttet i fina trådar och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör ihop allt till en homogen puré och smaka av med salt och peppar.
  3. Karl-Johansvampssmör: Smält smöret i en kastrull tillsätt svamppulvret låt stå i kyl över natten. Vid servering smält och sila.
  4. Tegelé: Koka ihop te och alggelé i en kastrull. Smaka av med socker och salt. Smält ner gelatinbladet och gjut upp gelén i form. När gelén kallnat, skär den i kuber.
  5. Servera lapskojsen tillsammans med Karljohansmöret och gelén.