Vildörtsbakad gös i folie med aioli och ugnsbakad potatis

4

Du behöver

  • 600 g gösfilé
  • blandade vildörter, alt timjan, salvia, oregano
  • 2 fänkål, skivade
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 3 dl matolja
  • 1 äggula
  • några droppar vatten
  • 1 stor vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 500 g skalad eller skrubbad färsk potatis
  • 0,5 dl matolja
  • blandade örter, t ex salvia, oregano och timjan
  • salt

Gör så här

  1. Fisken:
  2. Lägg fiskfiléerna på folie, strö på salt, peppar, örter, vitlök och fänkål. Ringla över olivolja. Vik ihop till ett paket och baka på 175 grader i 10-12 minuter. Tag ut och öppna vid bordet.
  3. Aioli:
  4. Lägg äggula, vatten, vitlök och vinäger i en bunke. Vispa ner matoljan droppvis i äggulan. Smaka av med salt.
  5. Potatisen:
  6. Lägg potatisen i ett ugnsfast bläck. Slå över oljan och rör runt så att alla potatisar får en hinna av olja. Sätt in i 200 gradig ugn och ta ut och rör om potatisen med 10 minuters intervaller, tills du kan trycka sönder potatisen med en sked. Det tar 25-40 minuter (detta går bra att göra några timmar i förväg om man vill) vid servering strö över örter och baka av ytterliggare en gång i ca 10 minuter. Tag ut, salta och lägg upp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept