Päron Bélle Heléne

Päron Bélle Heléne
Foto: TV4

Päron Bélle Heléne

Av: Magnus Billström

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 fasta päron, inte för mogna
  • 2 l vatten
  • 1,2 kg strösocker
  • 1 delad vaniljstång
  • 1 dl päronbrännvin
  • 1 citron

vaniljglass

  • 4 äggulor
  • ca 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk

Chokladsås

  • 1 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Koka vatten, socker och vaniljstång ett par minuter tills allt är löst och simmigt.
  2. Skala päronen men behåll skaftet. Gnid in päronen med citronsaften.
  3. Häll i päronbrännvinet och lägg försiktigt i päronen.
  4. Koka försiktigt till dess päronen är fasta men inte mjuka ca 15-20 minuter. Ett knep är att lägga ett smörpapper över päronen i kastrullen så att päronen kommer under ytan i sockerlagen.
  5. Låt päronen svalna i lagen och låt helst stå svalt över natten. Ett tips när du serverar päronen är att skära av den rundade botten på päronet. Då står det stadigare på tallriken.
  6. Vaniljglass: Vispa äggulor och socker med vaniljsocker pösigt.
  7. Rör ner grädde och mjölk men vispa inte.
  8. Kör smeten i glassmaskin. Man kan frysa smeten i en form men då måste man röra om då och då.
  9. Chokladsås: Blanda socker och kakao i en kastrull.
  10. Häll på vattnet och vispa tills allt är blandat.
  11. Koka upp och vispa hela tiden. Koka till önskad tjocklek.
  12. Gör klart allting utom chokladsåsen i god tid. Att lägga ihop efterrätten och koka såsen tar max 10 minuter.