Taffel

Taffel
Foto: TV4

Taffel

Av: Magnus - Växjö

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Småplock med nötter, russin, ost, fikon äpplen och korv tillsammans med bröd, färskost och honungssmör.

Dryck
6702 Jules Muller Gewurztraminer. Tack vare den mjuka syran och den markerade fruktsötman så kan detta vin vara en liten ”dark horse” . Fruktsötman i vinet kommer att finna sina vänner i de söta inslagen i maträtterna samtidigt som den kommer att spela på lite av cross over-känslan med korvens kryddighet.

Magnus recept
Lammracks med rosmarin
Päronhalvor kokta i glögg

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

färskost

  • 4 dl naturell yoghurt 3 %
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt

Honungssmör

  • 1-3 msk honung
  • 50 g smör, rumstempererat

Tillbehör

  • 0,5 lökkorv
  • lagrad ost
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl färska fikon
  • 1 äpple, rött
  • 1 surdegsbröd, från ditt lokala bageri (mörkt eller ljust)

Gör så här

Färskost

  1. Förbered färskosten genom att hälla naturell yoghurt i en silduk eller kaffefilter i nylon.
  2. Låt rinna av i minst ett dygn så att yoghurten blir till en tjock massa.
  3. Hacka persiljan (utan skaften) fint och blanda ner i den avrunna yoghurten. Smaka av med salt.

Honungssmör

  1. Rör ner honungen i det mjuka smöret.

Vid servering

  1. Skär osten och korven till plockvänliga stänger 4-6 cm långa.
  2. Kärna ur äpplet och skär det i klyftor. Förvara klyftorna i vatten till serveringen så att de inte blir bruna.
  3. Servera smöret och färskosten i skålar med varsin smörkniv.
  4. Övriga ingredienser serveras i egna skålar eller upplaga på ett träfat och plockas med händerna.
  5. Ställ fram hela brödet på bordet tillsammans med en brödkniv.