Taffel

Taffel
Foto: TV4

Småplock med nötter, russin, ost, fikon äpplen och korv tillsammans med bröd, färskost och honungssmör.

Dryck
6702 Jules Muller Gewurztraminer. Tack vare den mjuka syran och den markerade fruktsötman så kan detta vin vara en liten ”dark horse” . Fruktsötman i vinet kommer att finna sina vänner i de söta inslagen i maträtterna samtidigt som den kommer att spela på lite av cross over-känslan med korvens kryddighet.

Magnus recept

Lammracks med rosmarin


Päronhalvor kokta i glögg



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

7 mars 2011
Visa mer
4

Du behöver

Färskost

  • 4 dl naturell yoghurt 3%
  • 1 kruka persilja, färsk
  • salt

Honungssmör

  • 1-3 msk honung
  • 50 g smör, rumstempererat

Tillbehör

  • 0,5 st lökkorv
  • lagrad ost
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl mandlar
  • 1 näve fikon
  • 1 st äpple, rött
  • 1 st surdegsbröd från ditt lokala bageri (mörkt eller ljust)

Gör så här

  1. Färskost
    Förbered färskosten genom att hälla naturell yoghurt i en silduk eller kaffefilter i nylon.
  2. Låt rinna av i minst ett dygn så att yoghurten blir till en tjock massa.
  3. Hacka persiljan (utan skaften) fint och blanda ner i den avrunna yoghurten. Smaka av med salt.
  4. Honungssmör
    Rör ner honungen i det mjuka smöret.
  5. Vid servering
    Skär osten och korven till plockvänliga stänger 4-6 cm långa.
  6. Kärna ur äpplet och skär det i klyftor. Förvara klyftorna i vatten till serveringen så att de inte blir bruna.
  7. Servera smöret och färskosten i skålar med varsin smörkniv.
  8. Övriga ingredienser serveras i egna skålar eller upplaga på ett träfat och plockas med händerna.
  9. Ställ fram hela brödet på bordet tillsammans med en brödkniv.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept