Madeleines fyllda med lemon curd

Du behöver

  • 170 g brynt smör (220 g från början)
  • 210 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 1 vaniljstång
  • 150 g ägg (ca 3)
  • 170 g rörsocker
  • 0,5 citron, 
rivet skal av

Fyllning

  • lemon curd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smält smöret på låg värme under omrörning och låt det bli brynt. Smöret är klart när den börja dofta nöt. Dra bort kastrullen från värmen och låt svalna.

  3. Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  5. Blanda försiktigt vaniljfrön, ägg och socker i en rund bunke. Tillsätt det siktade mjölet och rör om med en slickepott.
  6. Rör i smöret, lite i taget, genom att hålla en slickepott i högerhanden och greppa bunken med vänster hand. Rotera bunken samtidigt som du rör åt motsatt håll. Det är viktigt att slickepotten går hela vägen ner i bunkens botten och därifrån vänder du upp smeten på ytan. Fortsätt röra tills smeten är helt slät.
  7. Tillsätt citronskalet.

  8. Spritsa smeten i smorda madeleineformar så att den nästan når upp till kanten. Kakorna kommer att resa sig under gräddningen och formen får därför inte fyllas helt. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i 7–9 minuter mitt i ugnen. Spritsa lemon curd i de varma madeleinekakorna direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept