Färsk röding med aioli och grillad mango

45 min
4
Färsk röding med aioli och grillad mango
Foto: TV4

Färsk röding med aioli, blandsallad i senapsvinäger, grillad mango och hasselbackspotatis med parmesanost.

Dryckestips
Leth Grüner Veltliner, art.nr 4200, 75 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

19 oktober 2010
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Röding

  • 2 st rödingar, filéade
  • 0,5 st citron, saften
  • havssalt
  • nymalen peppar

Potatis

  • 16 st potatisar
  • ströbröd
  • olja
  • 1 st mango
  • parmesanost
  • blandsallad
  • 2 st jordgubbar eller 4 st cocktailtomater

Senapsvinäger

  • 1 msk balsamvinäger
  • lite socker
  • 2 tsk senap
  • ca 0.5-1 dl olja

Aioli

  • 1 st vitlöksklyfta
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 1 st äggula
  • 1 tsk senap
  • 0,5 dl olja, ca
  • 1-2 dl matlagningsyoghurt
  • Citronsaft, efter smak

Gör så här

  1. Fisk
    Låt fisken få ligga i saft från 1/2 citron, Havssalt och nymalen peppar i ca 30-60 minuter.
  2. Potatis
    Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala potatisen.
  4. Lägg täta djupa snitt längs potatisen.
  5. Strö på olja, salt och ströbröd.
  6. Sätt in i ugnen, på varmluftsugn om möjligt, ca 40 minuter.
  7. Aioli
    Pressa vitlöksklyftan.
  8. Tillsätt lite salt.
  9. Vispa ner en äggula.
  10. Tillsätt 1 tsk senap.
  11. Blanda ner valfri olja under vispning.
  12. Rör ner matlagningsyoghurten och smaka av, desto mer yoghurt ju mildare blir aiolin.
  13. Avsluta med att pressa ner citronsaft från 0.5 till 1 citron.
  14. Smaka eventuellt av med lite peppar.
  15. Skölj av blandsalladen och lägg upp på tallrik.
  16. Senapsvinäger
    Blanda balsamvinäger och senap med lite socker.
  17. Tillsätt valfri olja.
  18. Häll över blandsalladen.
  19. Innan servering
    Stek fisken ca 4 minuter på varje sida.
  20. Ta ut potatisen när den fått en gyllenbrun färg.
  21. Strö över riven parmesanost och sätt in ytterligare 5 minuter. Sänk värmen till 100-150 grader.
  22. Garnera med röd tomat eller en halv jordgubbe.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept