Stekt ankbröst med chokladsås

Stekt ankbröst med chokladsås. Serveras med fransk potatiskaka och broccoli

.

Vintips från Madeleine
Tokolosh Merlot, nr 2057, 76 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


23 mars 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 2-4 st ankbröst, 600-800g sammanlagt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Fransk potatiskaka

  • 1 kg potatis
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Chokladsås

  • 20 g mörk choklad 66 %
  • 2 dl vitvin eller 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 2,5 dl grädde

Broccoli

  • 2 st broccolibuketter
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Ankbröst
    Sätt ugnen på 180 grader. 


  2. Bryn ankbrösten i en stekpanna i smör och, krydda med salt och peppar, (spara stekskyn till chokladsåsen).
  3. Sätt in ankbrösten i ugnen och 
Värm ugnen till 180 grader,eefterstek brösten i ca 10 min, spara även här .(spara stekskyn till 
såsen). 

  4. Tag ut dem ur ugnen och ,låt de vila en stund innan de skärs upp och serveras.
  5. Potatiskaka
    Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
  6. Skala potatisen och skär den i mycket tunna skivor. Skölj ej potatisen då det är stärkelsen i den som ger kakan sin form. 

  7. Hetta upp oljan i en form eller stekpanna.
  8. L
ägg lager av potatisskivor beströdda med salt, peppar och ,vitlök omlott i formen.
  9. Tryck till det översta lagret så potatisarna packas.
  10. Tillaga i ugnen i ca 45 min alt stek kakan i 200 grader ca 45 min eller tills potatisen känns mjuk och kakan 
fått vacker färg.


  11. Broccoli
    Koka upp vattnet och häll i socker och salt.
  12. Ansa broccolin och koka den nästan mjuk i socker- och saltvattnet i, ca 10 minuter.
  13. H
äll bort kokvattnet och fyll på med kallt vatten.
  14. Låt stå tills det ska serveras.
  15. Chokladsås
    Vispa ur stekpannan och ugnsformen som ankan tillagades i med 1 dl vatten.
  16. H
äll denna i en kastrull och 
tillsätt grädden. Koka tills såsen når önskad tjocklek.
  17. Tillsätt den krossade chokladen under omrörning.
  18. Rör tills chokladen har smält och servera till ankan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept