Maddes rosa sommartårta

Maddes rosa sommartårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Maddes rosa sommartårta

23 ingredienser

Våningstårta fylld med hallonmarängfrosting, limefrosting och hallongrädde. Dekoreras med hallon och vackra chokladflarn.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Botten

  • 200 g vetemjöl [3,33 dl]
  • 5 g bikarbonat [1 tsk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 4,5 g vaniljsocker [1,5 tsk]
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker [2,2 dl]
  • 4 ägg
  • 2 limefrukter, rivet skal av
  • 30 g mjölk, rumsvarm [2 msk]

Limefrosting

  • 37 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 150 g färskost
  • 2 tsk limefrukt, saft
  • 0,5 limefrukt, skal av

Hallongrädde

  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 125 g färska hallon

Sockerlag

  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]

Dekoration

  • vit bakchoklad
  • limefrukt
  • färska hallon
  • florsocker

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar à 16 cm och en form à 10 cm. Lägg bakplåtspapper i bottnen av varje form.
  2. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Vispa i en hushållsmaskin smör och socker riktigt fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget och vispa ihop smeten. Blanda sedan försiktigt ner de torra ingredienserna, rivet limeskal och till sist mjölken.
  3. Fördela smeten i formarna. Grädda i ca 15-20 minuter beroende på formstorleken. Känn med en sticka att de är torra i mitten av formen. Låt svalna lite i bakformen, ta sedan ur bottnarna och låt svalna av på galler. Skär bort översta lagret på botten så den blir jämn och dela den lilla formen på två.

Limefrosting

  1. Vispa ihop smör och florsocker. Blanda i färskost, saft och skal av lime.

Hallongrädde

  1. Vispa grädden relativt hårt. Mosa lätt de färska hallonen och blanda ihop med vispgrädden och florsockret.

Sockerlag

  1. Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna.

Hallonmarängfrosting

  1. Mixa hallonen i en matberedare och sila bort kärnorna. Vispa ihop äggvitor och socker över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält. Det är vid cirka 65 grader. Vispa det sedan i en hushållsmaskin till marängen svalnat, cirka tio minuter. Klicka då i smöret i omgångar och sedan hallonpuré tills frostingen blir härligt fluffigt.

Flarn av vit choklad

  1. Temperera den vita chokladen; Hacka chokladen och låt 1/3 av chokladen smälta i en emaljskål över ett vattenbad. Temperaturen ska bli cirka 45 grader. Ta då av skålen från vattenbad och rör ner resterande choklad. Rör tills chokladen når en temperatur av 25-29 grader. Värm den då till 29 grader. Stryk ut den tunt på ett bakplåtspapper, och bryt i bitar när den stelnat.

Dekoration

  1. Pensla tre stora bottnar och en liten botten med sockerlag. Spritsa ut en linje av hallonmarängfrosting längs med kanten på var och en av sockerlagsbottnarna.
  2. Fyll första bottnen med hallonmarängfrosting och tryck ner färska hallon. Andra bottnen fylls med limefrosting och det tredje med hallongrädde. Den lilla bottnen fylls med hallongrädde.
  3. Montera ihop bottnarna, resterande bottnar utan fyllning sätts ovanpå. Spackla tunt runt hela tårtan med hallonmärängfrosting. Kyl i cirka 20 minuter. Spackla en gång till och dra med en lite kniv nerifrån och upp. Spritsa ut små toppar längs ner och där den lilla tårtan är ovanpå den stora. Ställ färska hallon på toppen och skär två stora klyftor lime som ställs på toppen. Dekorera sist med vita chokladen och pudra florsocker på.