Maddes hallonbakelser

Maddes hallonbakelser
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
1 h

Du behöver

Petits choux

  • 100 g vatten (1 dl)
  • 33 g smör, rumsvarmt
  • ca 0,5 tsk kardemumma, malen
  • 42 g vetemjöl (0,7 dl)
  • 1 ägg

Hallontryffel

  • 0,5 dl hallon, tinade
  • 12 g vispgrädde (0,12 dl)
  • 4,5 g smör (knappt 1 tsk)
  • 50 g vit choklad, hackad
  • 0,5 tsk whisky

Vispgrädde

  • 150 g vispgrädde (1,5 dl)
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • lite citronsaft
  • röd hushållsfärg

Dekoration

  • 6 färska hallon
  • florsocker

Gör så här

  1. Petits choux
    Sätt ugnen på 200 grader, förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Koka upp vatten och smör, till sätt lite i taget av mjölet samt kardemumma och vispa kraftigt ihop. Smeten ska släppa från kastrullen. Låt svalna lite och vispa snabbt ihop med ägget.
  3. Spritsa ut 6 små torn och grädda i cirka 20 minuter. Öppna inte ugnen de första tio minuterna.
  4. Låt svalna på galler.
  5. Hallontryffel
    Sila hallon och låt dem koka ihop lite. Tillsätt grädde och smör och koka upp. Sjud tills det tjocknar lite.
  6. Hacka den vita chokladen. Häll såsen över hackade chokladen. Blanda ner whiskyn.
  7. Vispgrädde
    Vispa grädde och blanda med vaniljsocker.
  8. Glasyr
    Blanda ihop allt.
  9. Dekoration
    Skär eller klipp av toppen på petits choux, fyll botten med tryffel.
  10. Spritsa grädde på och pudra med florsocker.
  11. Sätt på toppen som doppats i glasyren och sätt ett halvt hallon på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept