Maddes chokladtårta de luxe

Maddes chokladtårta de luxe
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Maddes chokladtårta de luxe

31 ingredienser

1 h 30 m

Chokladtårta med hallontryffel, mangotryffel och chokladmousse med hackade nötter.  

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Chokladtårta

  • 150 g smör
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2 ägg
  • 40 g valnötter, hackade [1 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]

tryffel

  • 135 g mörk choklad 60 %, hackad
  • 21 g smör, rumsvarmt [1,5 msk]
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 1-3 msk Grand Marnier

Chokladmousse

  • 40 g mörk choklad, hackad
  • 6,75 g strösocker [0,5 msk]
  • 0,5 äggula [ca 0,5 msk]
  • 50 g vispgrädde [0,5 dl]

Hallontryffel

  • 25 g vit bakchoklad, hackad
  • 0,25 dl frysta hallon, upptinade
  • 6 g vispgrädde [0,4 msk]
  • 0,5 tsk smör
  • röd hushållsfärg

Mangotryffel

  • 25 g vit bakchoklad, hackad
  • 0,25 dl mangopuré (t ex barnmatspuré)
  • 6 g vispgrädde [0,4 msk]
  • 0,5 tsk smör
  • florsocker

Tempererad choklad

  • 50 g mörk choklad (55 %,) hackad
  • 25 g pistagenötter [0,5 dl]

Dekoration

  • 4 färska hallon
  • 20 g florsocker [2 msk]
  • 20 g kakao [0,5 dl]

Gör så här

Chokladtårta

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra lätt en 18 cm bakform och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Smält smöret. Blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt i en stor skål och blanda sedan i det smälta smöret.
  4. Vispa sedan försiktigt ner äggen, sedan valnötterna och till sist mjölet.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt svalna på galler.

Tryffel

  1. Koka upp smör och grädde.
  2. Häll det över den hackade chokladen, blanda väl. Smaksätt med Grand Marnier och låt stå framme och svalna.

Chokladmousse

  1. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna lite och blanda sedan i socker och äggula.
  2. Vispa grädden relativt hårt och blanda i lite i taget av chokladblandningen. Kyl i kylskåp.

Hallontryffel

  1. Sila hallonen och låt dem koka upp i en kastrull. Tillsätt grädde och smör och låt koka ihop lite.
  2. Häll det sedan över den vita chokladen och sedan tillbaka i kastrullen tills det smält.
  3. Tillsätt röd färg och låt svalna i kylskåp.

Mangotryffel

  1. Koka upp mangon i en kastrull, tillsätt vispgrädde och smör och koka ihop lite.
  2. Hacka den vita chokladen och häll mangosåsen över. Rör om tills det smält. Är den för lös, tillsätt florsocker. Låt svalna i kylskåp.

Tempererad choklad

  1. Hacka chokladen.
  2. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad i en emaljskål till 48 grader.
  3. Ta från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda väl tills chokladen har en temperatur på 27 grader.

Chokladflarn

  1. Placera ett bakplåtspapper på en marmorskiva och bred ut chokladen, strö hackade pistagenötter på. Kyl.
  2. Bryt sedan chokladen med pistagenötter på i stora bitar/flarn.

Chokladrulledekoration

  1. Spritsa tunt ut lite choklad på en plastremsa, rulla ihop och fäst med tejp försiktigt. Kyl.

Dekoration

  1. När kakan svalnat stansa ut tårtan med en 14 cm kakform med höga kanter och låt den sitta kvar i formen.
  2. Fyll med tryffeln. Låt stelna till i kylskåpet.
  3. Pudra sedan kakao över, spritsa ut tre chokladmoussetoppar. Spritsa ut vardera två toppar av hallon- och mangotryffel.
  4. Dekorera med chokladflarnen och chokladrullen. Pudra florsocker på den runda chokladdekoren. Placera hallon vid moussen.